Uros Velickovic

INFO

KNJIGE NA INTERNETU
www.alexandria-press.comwww.knjizara.com
www.knjizara.comDobrodošli u najveću YU knjižaru – knjige, diskovi, video, pdf – preko 15.000 naslova nudi ambiciozno tehnički i estetski izrađen domaći sajt www.knjizara.com. Inventivno grafičko okruženje, doduše bez mogućnosti optiranja non-frame verzije, nudi veliki izbor domaćih naslova, sa naglaskom na aktuelne knjige i mnoštvom kategorija u kojima je snalaženje relativno lako. Profesionalni pristup, te tretiranje literature nezavisno od dnevnih dogadjaja (što ponekad može biti vrlo nezahvalno) je očigledno. Bez problema ćete u kategoriji bestseler za mesec maj na istom spisku naći Kraj srpske bajke Slavoljuba Djukića i Ženski rodoslov, od urbane opozicione populacije prezrene Ljiljane Habjanovic-Đurovic. Klikom na odgovarajući link, recimo Kraj srpske bajke, pored tehničkih podataka o knjizi data je i reč izdavača (Samizdat Free B92), linkovi na prikaze, kritike i članke, kao i mogućnost pretraživanja po autoru. U maniru ove firme, jer ovo je ipak firma, reč izdavača se tretira kao zvanični prikaz knjige na osnovu kojeg manje-više možete zaljučiti da li vas zanima Ženski rodoslov, “uzbudljiva porodična saga” u kojoj su glavni likovi “sirotice i gazdarice, sluškinje i dame, skojevke i čeda samoupravnog socijalizma…”.

Izbor je svakako veliki, a pretraživati možete po prezimenu, imenu, čitavoj knjizi, njenom delu ili početku. Članovi imaju 15 % popusta. Postanite član i učestvujte u diskusijama koje nadajmo se pokušavaju da liče na one sa www.barbesandnoble.com sa kojim www.knjizara.com očito dobro saradjuje, jer sa ovog sajta možete direktno pretraživati bazu čuvenog američkog distributera knjiga.

On line kupovina je postala realnost i u Srbiji, a jaz izmedju internet tržista na kojem se knjige, izgleda, prodaju i onog “tvrdog”, gde mnogo bolje ide sve što ne zamara mozak, je očigledan. Za sada je tako.

www.yahoo.com
www.yahoo.com1994. godine Dejvid Fajlo i Džeri Jang, elektroinženjeri sa univerziteta u Stanfordu započeli su sa prikupljanjem adresa koje bi im omogućile da se lakše snalaze na Internetu i nastao je Yahoo! – akronim - anagram za “Yet Another Hierarchical Officious Oracle” (Još jedan nametljivi, hijerarhijski organizovan autoritet). Yahoo! je u početku bio smešten na terminalu “akebono” jednog Jangovog studenta, dok je pretraživač bio lociran na Fajloovom kompjuteru “konišiki”, oba nazvana po legendarnim havajskim sumo rvačima. Pocetkom 1995. Mark Andersen, jedan od osnivača kompanije Netscape, je ponudio Fajlou i Jangu da njihove fajlove hostuje Netskejpov server i od tada počinje ekspanzija.

Nekada neprikosnoveni www.yahoo.com danas proživljava teške trenutke pokušavajući da i dalje ostane u vrhu pretraživača oslanjajući se na prepoznatljivo grafičko okruženje i temeljno organizovane kategorije koje svakako olakšavaju surfovanje pod pretpostavkom da imate samo maglovitu predstavu šta tražite. U odeljku Arts & Humanities, Literature, pored uočljivog linka na www.amazon.com, na samom početku je poziv na interaktivnu komunikaciju – pristupite nekoj od diskusionih grupa ili otvorite svoju u okviru koje ćete lakše komunicirati sa ljudima sličnog interesovanja i “publikovati” svoje stavove koji automatski postaju dostupni svima. Ukoliko imate otvorenu e-mail adresu kod Yahoo!-a, samim time ste član Yahoo! tima, a otvaranje diskusione grupe je samo jedna od pogodnosti predvidjena za članove. Ukoliko se niste registrovali, učinite to, sam proces je vrlo jednostavan, nebitno je da li su vasi podaci tačni, alternativna e-mail adresa na mreži nikad nije na odmet, a i lakše ćete se izboriti sa eventualnim virusima i zagušivanjem spamom.

Čuvene kategorije su vrlo inventivne – posetili smo za srpske uslove uvek aktuelan spisak sajtova vezanih za cenzurisane knjige. Pri vrhu spiska najviše pažnje je privukla adresa…

http://www.booksatoz.com/censorship/banned.htm
www.booksatoz.comOvo je stranica posvećena pre svega američkom tržištu, sadrži mahom linkove na internet sajtove koji se bave cenzurom knjiga. Kliknuli smo na jedan od prvih, http://www.luc.edu/libraries/banned, sajt biblioteke Lojolinog univerziteta Čikagu – zabranjene knjige i cenzura, podaci i izvori.
“Pokušaji da se ograniči pristup odredjenim materijalima i dalje nije stvar proslošti, niti je cenzura ograničena na pojedine države i nacije. Ova biblioteka poseduje stranicu sa linkovima na spiskove zabranjenih knjiga. Fileroom prati cenzuru u čitavom svetu. Pojedine organizacije u drugim zemljama održavaju web stranice koje prate lokalne događaje.”

www.luc.eduOvo je klasična .edu stranica, bez mnogo grafike i krcata podacima, brzo se učitava i laka je za snalaženje.

Ko je bio Ignacio de Loyola? Sledite link… http://www.sogang.ac.kr/~gesukr/sj/sjgen01.html


main page    alexandria press    archives    about us    forum    subscriptions    advertising